Borsa Oynamanin Kurallari 3

5 Ocak 2014 Pazar

Kademeli Alım – Satım

Borsa da alım – satım işlemlerinde piyasanın normal dalgalanmalar içinde olduğu zamanlarda bir seferde gerçekleştirme yerine kademeli bir yol tercih etmekte yarar vardır. Kademeli alım – satım hem fiyat hem de yatırılan meblağ açısından söz konusudur. Sermayenin hepsi birden ve aynı fiyattan alıma yatırılmamalıdır. Aynı zamanda emir verilse dahi emir birkaç parçaya bölünüp kademeli fiyatlardan verilmelidir. Bunun yanı sıra fiyatların çıkış trendinde olduğu dönemlerde alımlar düşüş trendinde olduğu dönemlerde ise satış emirleri bir defada vermek daha yararlı olabilir.

Borsa da alım yaparken piyasanın son işlem fiyatının  iki üç kademe altında satış yaparken iki üç kademe üstünde fiyatla emir verilmelidir. Verilen fiyatlara alıcı ve satıcı talebi görmüyorsa alım ve satış emirlerindeki fiyatlar her an düzeltilebilir. Borsa kurallarına göre; alış emirlerinde fiyatlar yukarı  oranla satış emirlerinde ise aşağı oranla değiştirilebilir.

Derinliği Fazla Kağıtlar

Borsa da yatırım yapılacağı zaman Koç Holding, Arçelik, Ereğli gibi derinliği fazla olan kağıtlar tavsiye edilmelerine rağmen günlük borsa oynamalarında bu kağıtlara alış – satış emri yazdırmak için sıra gelmesini beklemek gerekebilir. Derinliği fazla olmayan hisse senetlerinde ise seans içinde daha çok hareket imkanı bulunabilir. Buna karşın derin kağıtlarda fiyat iniş çıkışları daha çoktur. Günlük borsa oyuncuları bu iniş çıkışlardan faydalanabilirler. Fakat bu özellik aynı anda riski de çoğaltmaktadır. Fazla derin olmayan kağıtlarda ise fiyatların düşmesi durumunda daha az sayıdaki hisse senedi sahipleri satıştan itina ederek düşüşü engelleyebilirler. Derin kağıtlar ise paniğe daha çok neden olurlar.

Psikoloji

Borsada yatırım işlemlerini gerçekleştirirken soğukkanlı olmakta yarar vardır. Piyasanın havasına kapılmamalı tüm yatırımcıların yaptığı yapılmamalıdır. Verilen alım emrine satıcı, satım emrine de alıcı gelmedi diye karşı taraf lehine fiyat düzeltme yöntemine hemen başvurulmamalıdır. Düzeltme yapılmadan önce piyasanın eğilimine mümkün olduğunca iyi teşhis edilmelidir. Ayrıca bunun gibi durumlarda da açığa satıştan kaçınmak gereklidir. Açığa satışın meydana getirebileceği bu sakıncaları sebebiyle yatırımcılar büyük kayıplar yaşayabilirler.

Sermaye Artırımı

Sermaye artırımlarından sonra yeni hisse senetleri piyasaya çıkacağı için bu durumun yaratacağı bolluk fiyatları bir vakit düşürür. Kısa vadeli borsa oyuncusu sermaye artırımlarıyla uğraşmamalı, artırımdan önce o hisselerden kurtulmalıdır. Sermaye artırımına mecburen katılmak zorunda kaldı ise yeni hisse senetleri ilk alanlardan olup hisse senetleri çok bollaşmadan satışını gerçekleştirmelidir.

Sıkça ve yüksek oranda sermaye artırımı yapan şirketlerden uzak durulmalıdır. Her sermaye artırımında, rüçhan hakkını kullanmak istemeyenler satışa geçeceğinden bu durumun fiyatları düşürmesi olasıdır.

Günlük İşlem Hacimleri

Hisse senetlerinin günlük işlem hacimleri yatırımcılara bazı tüyoları verebilir. İşlem hacmi fiyat yükselişine doğru orantılı olarak zaten artacağından işlem hacmi ile birlikte işlem miktarı üzerinde de durmak gereklidir. İşlem miktarı fiyatla birlikte artıyorsa fiyat zirveye yaklaşıyor anlamına gelir. Zirvenin aşılması ve inişin başlaması da çok kısa zamanda gerçekleşir. Fiyatlar düşerken işlem miktarı da devamlı düşüyorsa, satıcılar artık satmak istemiyor anlamına gelir. Bu durum da fiyatların destek noktasına yakınlaştığını dibe varılmak üzere olduğunu ve yükselişin yaklaştığını manasına gelir. Böylesi durumlar iktisadi konjonktürün normal olduğu dönemlerde daha bariz olarak görülürler. Dış faktörlerin etkisi bu durumdaki gözlemleri zorlaştırmaktadır ve teşhis hata payı çoğalma gösterir.


"Borsa Oynamanın Kuralları 2" başlıklı makalemize buradan ulaşabilirsiniz...

0 yorum :