Alibaba Halka Arz Edildi

20 Eylül 2014 Cumartesi



Uzun bir zamandır beklenen ve tarihin en büyük borsa açılımı olması beklenen Alibaba'nın halka arzı dün meydana geldi. BABA koduyla New York Borsası'nda işlem görmeye başlayan Alibaba hisse senetleri piyasalarda tesir yaratmayı da başarmıştı. Alibaba, 1999 senesinde Jack Ma aracılığıyla 60 bin dolar değerinde anapara ile kurulan Çinli bir e-ticaret devidir.

Çinli e-ticaret devi durumda olan Alibaba, yatırımcıların beklediği halka arz hacminin 25 milyar doları aşarak tarihin en büyük borsa açılımı olacağı ön görülüyordu. Firmanın ABD BIRLEŞIK DEVLETLERI Menkul Değerler ve Borsa Kogörevi'na gönderdiği raporda ise halka arz işlem hacminin 25,03 milyar dolara ulaşabileceği belirtilmişti.

Alibaba aracılığıyla yapılmış olan son açıklamaya göre 60 - 66 dolar olarak duyurulan halka arz fiyatı aralığı, 66 - 68 dolara yükseltildi. Analistler ise son birkaç senedir çabuk yükselen kar oranının yatırımcıların ilgisini çekebileceğini belirtti. Ücretlerin revize edilmesinin hisselere beklenmekte olan talebin beklentinin üstünde meydana geldiğini ortaya koyduğunu da belirttiler. 2014 seneyin 2. çeyreğinde tam olarak karı Alibaba Group, geçen yılın benzer dönemine kıyasla % 46 oranında arttırdığı ve 2,54 milyar dolara eriştiği biliniyor. Bununla beraber senelik cirosunun 300 milyar doları aştığı da biliniyor.

Alibaba Group kurucusu ve Idare Heyeti Başkanı Jack Ma, halka talep ile alakalı olarak,  " global bir şirket olmayı umuyoruz, bu sebeple ABD BIRLEŞIK DEVLETLERI'de halka açılmanın hemen ardından , Avrupa ve Abd'da çabuk büyüyeceğiz. Bununla beraber Asya'daki faaliyetlerimizi 2. tasarıya atmayacağız" diye konuştu.

Tarihin en büyük borsa açılımı olması beklenen Alibaba'nın halka arzına, dünyanın en büyük finans kuruluşları aracılık etmekte. Firmanın paylarını satma hakkı olan garantör bankalar aracılığında , Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morhan Chase, Credit Suisse Group, Deutsche Bank ve CitiGroup yer ediniyor. Baş garantör ise İngiliz Barclays.

Asya'nın en büyük internet alım satım portalı durumda olan Çinli Alibaba, New York borsasındaki halka arzda 21,8 milyar dolar gelir elde ettikten sonra önceki işlem gününde de süratle yükseldi. Hisse fiyatı açılışta 68 dolardan 92,70 dolara fırladı. New York borsasındaki açılış gongunu firmanın kurucusu Jack Ma çaldı ve daha önce dakikalarda Alibaba hisselerinde 100 milyonun üstünde işlem meydana geldi.

Borsanın açılmasıyla beraber Alibaba hisseleri yüzde 36 prim yapınca firmanın piyasa değeri de 227 milyar dolara çıktı. Halka arz öncesinde yapılmış olan değerleme çalışmalarında firmanın değeri 167,6 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Alibaba'yı bu kadar kıymetli kılan ise Çin'de internet üzerinden yapılmış olan alışverişlerin yüzde 80'ini yönetiyor olması.

Şirketin siteleri üzerinden yaratılan iş hacmi, Amazon ve eBay'in yarattığı iş hacminin toplamından daha çok. Alibaba'nın şimdiden ABD BIRLEŞIK DEVLETLERI'nin dev şirketleri Walt Disney ya da Boeing'den daha kıymetli bir şirket konumunda yerleştiği tahmin ediliyor. İkincil piyasa işlemleriyle beraber pekçok yatırım bankasının Alibaba'yı hisse portföylerine eklediği tahmin ediliyor. Şu anki büyüklüğüne kıyasla çok daha mütevazi bir bütçe ve amaçla 15 sene öncesinde yola çıkan Alibaba, emekli bir öğretmen durumda olan Jack Ma aracılığıyla kurulmuştu.

Ortaklık Yapısı

AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI arama motoru devi Yahoo, Alibaba'daki hisselerinin 8 milyar dolar değerinde bölümünü halka arzda satacak. Böylelikle Yahoo'nun şirketteki partnerlik payı yüzde 16'ya gerileyecek. Japon Softbank ise halka arza katılmayacağını bilgisini verdi. Şirket yüzde 32 ile Alibaba'nın en büyük hissedarı olmaya devam etmektedir. Ancak firmanın denetimi kurucu Jack Ma ve yardımcılarının elinde kalmaya devam edecek. 27 kişiden oluşan ve 'Alibaba ortaklığı' olarak anılan bir ekip firmanın Yönetim Heyeti üyelerinin büyük bölümünü belirliyor. Hong Kong borsası bu yönetim yapısına itiraz edince Alibaba idaresi de halka arzı New York borsasında yapma kararı almıştı.

Alibaba, şuanki yönetim yapısının firmanın yenilikçi ruhu için gerekli olduğu görüşünde. Jack Ma'nın elindeki hisselerin değerinin 14 milyar doları bulduğu düşünülüyor. Elinde şirket hissesi bulunduran ve halka arza dahil olan Alibaba personelinin bir gecede milyoner olduğu da söyleniyor.

Alibaba Ne İş Yapar ?

Alibaba toptan satışçılar, perakendeciler ve minik işletmeler için internet üstünde kurulmuş bir sektör yeri gibi çalışıyor. Şirket yapılmış olan her alışverişte ücret transferlerini yönetiyor ve hem bir alıcının hem bir de satıcının sıkıntı yaşamadan işlemi gerçekleştirmesini sağlıyor. Alibaba sitelerine kayıtlı 279 milyon aktif alıcı var. Bu alıcılar ayda en az bir defa siteleri ziyaret ediyor. Çin'de gittikçe yaygınlaşan internet kullanımı ve bilinciyle beraber internet üzerinden alım satım piyasasının de süratle büyümesi bilave ediyor.

Alibaba ise halka arzla elde edeceği geliri hem bir gelişen ülkelere hem bir de AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI ve Avrupa pazarlarına girmek için kullanacağını söylüyor. Alibaba bu senenin 2. çeyreğinde 2 milyar dolar kâr elde ettiğini bilgisini verdi. Senenin 2. üç aylık çağında Alibaba'nın satışları yüzde 46 oranında arttı ve 2,54 milyar dolara yükseldi.

Umarız tüm borsada para kazanmak isteyenlere bol kazançlar sağlar...

0 yorum :